top of page

Å kjøpe kattunge fra oss

17844969368358137.jpg
18272597389122486.jpg

Hellig Birma er en spesiell rase, og lever du i den overbevisning at en katt bare er en katt vil du bli svært overrasket over gemyttet hos mine katter. De er så kosete og kjælne at du kan glemme å ha noe privatliv. Disse kattene vil være sammen med eieren sin hele tiden, uansett hva du gjør og driver med. 

Kattene følger etter oss omtrent uansett hvor vi går- de får aldri nok kos eller oppmerksomhet. Kattene er kjælne og gode, de er alltid i godt humør og de er svært knyttet til oss. Kattene er ekstremt tolerante og generøse. 

Det som kjennetegner måten vår familie driver oppdrett på er at vi har valgt at kattene våre skal være en del av familien. Det betyr at kattungene vokser opp inne og blir mye håndtert og godt sosialiserte fra starten av. Kattungene får mye kos og kjærlighet, er vandt med andre katter, små barn og hund. 

Kattene som avles på har også blitt DNA-testet for sykdommer, du kan lese mer om testene og resultatene under fanen "Våre katter er DNA-Testet". 

Kattunger må være 14 uker før de kan flytte til sine nye hjem.

Kattunger fra oss blir solgt med NRR standard kjøpekontrakt og kattungene har selvfølgelig stamtavle som medfølger.

Kattungene har fått helseattest fra veterinær og har fått sine første vaksiner og ormekur. Kattungene er også ID-chippet og får med seg en kattungepakke herfra.

Jeg krever at alle kjøpere følger NRR sine regler om kattehold.

Jeg blir veldig glad dersom kjøper ønsker å holde kontakten og holde oss oppdatert om hvordan det går med pus i sitt nye hjem.

Skulle du ha lyst på kattunge fra meg, eller bare har lyst på en katteprat er du hjertelig velkommen til å ta kontakt! ​

Hva bør du tenke over før du kjøper kattunge? 

Det er lurt å sette seg inn i hva man kan forvente av en oppdretter før man kjøper kattunge. 

Hva bør du forvente å få når du kjøper en rasekatt:

Stamtavle: 

Alle seriøse oppdrettere i Norge har et eget registrert stamnavn. De fleste oppdretterene i Norge er registrert i NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund). Alle kattunger som selges skal registreres i stamboken og ha sin egen stamtavle. Oppdrettere har ikke lov å selge rasekatter uten stamtavle, og en kattunge uten stamtavle regnes som en huskatt, uansett hva oppdretter måtte si. En katt uten stamtavle kan ikke brukes i avl, den kan ikke stilles på utstilling, den er heller ikke et resultat av planlagt avl gjennom mange generasjoner. Blanding mellom to rasekatter anses også som huskatt. 

Kjøpekontrakt som viser eierskap / overdragelse og kjøpesum 

Mange oppdrettere har også et vedlegg til kjøpekontrakten. 

Fersk helseattest fra veterinær: 

En ny helseattest viser at kattungen fremstår som sunn og frisk. 

En helseattest bør inneholde informasjon om allmentilstand, værhår, øyne/syn , ører / hørsel, bitt / tannstilling, tenner, tannkjøtt, hjerte, luftveier, navle / og om den har brokk , ytre kjønnsorganer ( for eksempel at begge testikler er på plass for hannkatter ) , pels, hud , hale , ledd, muskulatur, skjelett, korrekt antall tær, og at id-chip er kontrollert.  

Helsebok: 

I en helsebok føres vaksinasjoner inn. En kattunge bør ha to grunnvaksiner før den kan flytte "hjemmefra". I helseboken finnes informasjon om når neste vaksine skal gis (katter bør ha årlige vaksiner), samt informasjon om kliniske undersøkelser som er gjort når vaksinen blir gitt.

Id-merking: 

Alle katter som selges med stamtavle skal også være ID-merket (bevis på at stamtavlen hører til rett katt) . ID-merking bør gjøres av alle katter, slik at det er litt å finne igjen eier dersom katten skulle stikke av eller komme seg bort, eller bli stjålet. 

Du bør få opplysninger om begge foreldrene til kattungen, gemyttet deres, og helsen deres. 

Du bør få med råd og informasjon om hvordan en kattunge bør følges opp, hva slags mat den er vandt med og hva slags type for som anbefales, informasjon om stell og utstyr, informasjon om når katten bør steriliseres / kastreres. En seriøs oppdretter følger opp kattungene sine livet ut, og bør også hjelpe til med tips og råd og veiledning ved eventuell omplassering. 

Du bør også legge merke til om kattungen ser frisk ut. Her er noen enkle ting du som kjøper kan legge merke til: 

- Har kattungen sekret fra øyne?

- Ser kattungen tynn ut?

- Er kattungen aktiv og leken, eller slapp og rolig? 

- Virker kattungen trygg og sosial, eller reservert? 

- Hvordan er pelsen, er den ren og av fin kvalitet? 

- Hvordan oppleves moren til kattungene? (Du bør alltid få møte kattemammaen) 

Hva krever en seriøs oppdretter av kjøperene sine? 

- Kattunger som selges som kosekatt skal steriliseres eller kastreres innen de er fylt et år 

- Katten skal følges opp med årlig vaksine og veterinærsjekk, samt undersøkelse hos veterinær ved mistanke om sykdom. 

- Katten skal ha kvalitetsfòr fra veterinær eller dyrebutikk

- informasjon om eventuelle sykdommer, slik at oppdretter har oversikt om det skulle være arvelige sykdommer som må tas hensyn til i videre avl 
 

En huskatt er like mye verdt! 

Hvert liv er like mye verdt, og en huskatt kan bli et like godt familiemedlem som en rasekatt. 

En huskatt er heller ikke gratis selv om den gis bort, og man må regne med følgende kostnader den første tiden : 

- vaksinering to ganger ca 850-1000 kr per vaksine 

- id-chip til ca 800-1000 kr 

- ormekur til ca 100-200 kr 

- kastrering / sterilisering til ca 900 - 3000 kr ( hunnkatter koster mer enn hannkatter) 

- i tillegg kommer kostnad til fòr og sand, soveplass, leker, klorestativ etc.

 

Her er et bilde av vår huskatt Timmy som er verdens største kjeledegge og sofa-gris : 

Ønsker du deg en kattunge fra oss? 

Første steg er å sette seg på venteliste hos oss. Vi ønsker kun seriøse henvendelser. Det er ikke noe krav for oss at du har hatt katt før, vi vil hjelpe og veilede deg hele veien om du trenger det. Det som derimot er et krav er at setter deg inn i hva en katt trenger og at du vet hva det innebærer å ha katt. 

 

Når kattungene er født vil vi alltid vurdere om det er noen av kattungene vi selv vil beholde i oppdrettet. Når vi har funnet ut hvilke kattunger vi skal selge vil vi kontakte de som står øverst på ventelisten. Dersom tidspunktet for å skaffe seg kattunge passer dårlig vil du ikke miste plassen på ventelisten, og vil da kunne få tilbud om kattunge fra neste kull. 

Vi ønsker å hilse på de som står på venteliste hos oss, og vi ønsker å se kjemi mellom aktuell kattunge og nye potensielle eiere. Vi tar ikke i mot kattunggebesøk de første ukene, da skal mor og kattunger få mest mulig ro. Når kattungene begynner å spise fast føde og utforske verden mer er dere hjertelig velkomne på besøk. 

Selv om du har reservert en kattunge ønsker vi ikke at du skal betale noe reservasjonsgebyr. Jeg syns det skal være mulig å ombestemme seg uten at det skal koste mye, jeg ønsker ikke at du skal kjøpe en kattunge bare fordi du allerede har betalt inn et reservasjonsgebyr - det skal føles riktig og vi ønsker at de som kjøper kattunge fra oss skal føle seg helt sikre og virkelig ønske seg en kattunge fra oss. 

bottom of page