top of page

Mulig fargeutfall hos kattunger : 

17903462377549615.jpg

NO* Nordbylendet´s Maddox ( født 15.07.2020 ) er brunmasket , SBI n

Noe av det mest spennende jeg vet er genetikk. Jeg skal prøve å forklare så enkelt jeg klarer genetikken som ligger bak fargene og mønstrene Hellig Birma kan ha.

 

For å kunne beregne hva slags farge kattungene kan få er det viktig å vite hva slags gener foreldrene han , både fenotype ( det du ser ) , men også genotype ( hva som ligger i genene ).

Dersom man har et dominant og et recessivt gen , vil det dominante genet være det som synes , altså fenotype , mens det recessive genet vil ligge i genene og være en del av genotypen. 

B = Genet for brunt ( dominant ) 

b = Genet for sjokolade ( Recessivt ) 

O = Genet for Rød ( Dominant ) 

o = Uten genet for rødt ( Recessivt ) 

D = Uten dilution genet ( Dominant ) 

d = Dilution genet ( Recessivt ) 

A = Genet for Tabby ( Dominant ) 

a = Uten genet for Tabby ( recessivt ) 

Dilution genet virker ved å vanne ut eller fortynne fargen til katten ; Genet for brunmasket fortynnes til å se grått ut ( blåmasket ) , Genet for sjokolademasket kan fortynnes til å se lysegrått ut ( lillamasket ) og genet for rødmasket kan fortynnes ut til en lysere rød ( creme ) . Siden Dilution genet er recessivt må katten ha to av dette genet for at disse lysere fargene skal komme frem. 

La oss si at vi har to katter som er tabby som skal ha kattunger . Begge disse kattene har en forelder som er tabby , og en som ikke er det . Kattene har da genotype Aa ( de har dominant gen for Tabby , og de er bærer av genet uten tabby ) :

Kryssingsskjema av erteplanter..jpg

Utenfor boksen setter vi opp genene til pappaen bortover og genene til mammaen nedover og så "krysser vi genene" , Der A møter A  får vi AA ( altså Tabby ) . Der A møter a Får vi Aa som er Tabby , men som og bærer genet for å ikke være tabby. Og der a møter a får vi aa, altså ikke tabby , og heller ikke bærer av Tabby genet. 

17872260563122087.jpg
Skjermbilde 2019-02-26 kl. 20.18.54.png

Dilution-genet arves på samme måte som genet for Tabby. For at en birma skal bli Blåmasket eller Lillamasket må katten arve to av genet for Dilution, og vil da få genotype dd. En birma kan også være for eksempel brunmasket og bærer av dilution genet , og vil da ha genotype Dd (så lenge katten er bærer av en D i genene sine vil den ikke bli blå eller lilla ) . 

Eksempel:

Vår Ellie er Lillatabby. Vi vet at faren hennes er Brunmasket (uten å være tabby ) , og at mammaen til Ellie er Sjokoladetabby. Begge foreldrene er bærer av d-genet siden Ellie har fått dd-kombinasjonen for å bli lilla . Vi vet også at siden en av foreldrene er Tabby og den andre ikke er det bærer hun genkombinasjonen Aa , og kan dermed selv få kattunger som både er Tabby og Solid i masken. 

17924082035056909.jpg
bottom of page