top of page

Utstilling : 

For å stille ut katt må du være medlem i en NRR-klubb og katten må være registrert i stambok. Om du kjøper rasekatt av en NRR-oppdretter, vil katten automatisk være registret i NRR og ha stamtavle. Huskatter kan også stilles ut, de må da registreres i NRR først.

 Huskatter har ikke stamtavle, men får et huskattbevis.

Ofte kan det være lurt å dra som publikum på utstilling først, for å se hvordan alt foregår. Det kan også være smart å alliere seg med noen i klubben eller andre med samme rase om det er første gang på utstilling.

Utstilling er både gøy og sosialt! 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1d47.jpg

Rasestandard:

Kropp: 

Denne medium store katten har en solid benstruktur med velutviklet muskulatur. Kroppen er medium tung, og noe forlenget. 

benene er av medium lengde, potene er brede og forsiktig avrundet

Halen er av medium lengde,  elegant og plommeformet 

Hode: 

Hodeformen er noe kort, formet som en trekant med runde konturer. 

Kinnbena er høye, kinnene runde og pannen forsiktig bøyd. 

Ørene: 

Ørene er av medium størrelse, omtrent like høye som brede ved nedre base. Øretippene skal være forsikit avrundet, og det skal være god bredde mellom ørene. 

Øyne: 

Øynene skal være i en dyp blå farge, svakt ovale og ikke helt runde. Øynene skal være et godt stykke fra hverandre. 

Pels: 

Lang- til medium lang pels med silketekstur og litt underpels. Pelsen skal være kort i ansiktet, men bli gradvis lenger fra kinn og deretter bli en stor manke på brystet. Pelsen er lang på ryggen og langs flankene. 

Fargevarianter: 

Birmaen er en "colourpoint" rase, og finnes i alle varianter innenfor disse rasene. 

Kroppsfargen skal være lys hos birma, og magen skal være hvit. Noe farge på rygg godkjent. 

Birma skal ha hvite sokker og kiler på bena. Sokkene skal være helt hvite og symmetriske ( fremben skal være like , og bakben skal være like) 

Poter: Fargen på tredeputer skal være rosa, eller lik som fargevariant i colourpoint-fargeqn.

Alvorlige feil og mangler: 

- Sokkene skal ikke være for lange eller utenfor normal fasong

- for korte/lave sokker

- farge i pelsen på magen 

- generelt utrykk skal ikke minne om perser , og heller ikke om siameser 

Feil som kan gi diskvalifisering: 

- hvite flekker utenfor sokker 

- delvis pigmentering på snute 

- kniping med øyne 

Poengskala: 

- kropp 20 poeng 

- hale 10 poeng 

- hode og øyne 20 poeng 

- tekstur på pels 10 poeng 

- farge på kropp og colourpoint-områder 15 poeng 

- sokker på fremben: 5 poeng 

- sokker på bakben 5 poeng 

- symmetry / javnhet 5 poeng 

- hold 5 poeng 

Jeg har oversatt rasestandarden fra engelsk

Kilde: World cat federation 

https://wcf.de/pdf-en/breed/SBI_en_2010-01-01.pdf

IMG_5909.JPG

Se så stolt jeg er av min skjønne Valentino! 

Mine tanker om utstilling: 

Jeg har ikke deltatt på mange utstillinger selv, men da jeg gjorde det og kattene mine fikk fantastiske tilbakemeldinger og sløyfer med både EX1 og CAC var jeg så stolt at eg holdt på å sprekke. Jeg var utrolig heldig, og fikk god hjelp og veiledning av mange svært dyktige katte-elskere, og jeg lærte utrolig mye. 

Som veterinær gjør jeg meg mange tanker rundt dette med utstilling og avl. Selvsagt mener jeg at det er flott at forskjellige raser skal ha forskjellige standarder som følges, men til hvilken pris? 

La meg stille spørsmålet annerledes: 

Hvor ille ville det være om rasestandarden ble noe justert for å oppnå helsefordeler? 

Vi ser at flere og flere dommere (både innen hunderase og katteraser) gir mest poeng til de mer "ekstreme" individene, noe som igjen kan føre til dårligere helse når disse linjene føres videre. 

Og la meg presisere før jeg risikerer å tråkke noen på tærne nå; jeg syns utstilling i seg selv er viktig. Utstilling kan bidra konstruktivt til at raseavl blir gjort riktig. Man ønsker jo ikke at en hvilken som helst katt innen en rase skal føres videre bare fordi dyret er av riktig rase, man ønsker jo å bringe de rasetypisk individene videre, slik at man best kan bevare rasen på en best mulig måte. 

Jeg har selv som veterinær sett svært høyt premierte persere som brukes i avl og som ikke får puste ordentlig pga trange luftveier, høyt premierte hunder med alvorlig allergi som også brukes i avl (allergi er arvelig og individer med allergi bør aldri avles på), champion-hunder med kraftig hofte-dysplasi (som også er arvelig), bare for å nevne noe. Jeg har også møtt svært sinte dyr (både katter og hunder) som avles på fordi de eksteriørmessig er flotte og gjør det godt på utstilling. På den andre siden har jeg møtt dyr som har vært både friske og svært trivelige, og som kanskje er nettopp en slik type personlighet med en slik helse som kan være bra for rasen videre , men så brukes de ikke i avl fordi størrelsen kanskje har vært litt for liten i forhold til rasestandard, eller tegningene ikke helt korrekte. 

Betyr god premie på utstilling at katten er sunn og frisk? 
Er egentlig et dyr med gode resultater på utstilling  et dyr med godt eksteriør sett fra et helsemessig perspektiv? 

Jeg mener utstilling også baseres på kriterier for god helse og funksjon. 

Noe av det som kanskje bekymrer meg mest er at allmenheten, som kanskje ikke har god kunnskap om eksteriør eller helse, tenker at de individene som har gjort det svært godt på utstilling er de beste individene, selv om kanskje ikke helsen eller gemyttet hos disse individene er det beste. 

Noen raser har også egne egenskaper som er viktig at det avles videre på, dette gjelder vel egentlig mest for hunder. Med dette mener jeg at en vakker jakthund kanskje ikke er den beste å avle på, dersom den er helt udugelig på jakt. Det er heller ikke bra å avle på en trekkhund som trekker kjempegodt dersom den får forkalkninger etter to år. 

Jeg mener vi trenger mer fokus på helheten, og de som sitter med makten til å kunne gjøre endringer innen dette feltet må informere og drive med bevisstgjøring. Hvis flere jobber med dette som mål vil man kanskje kunne se endringer, men det vil ta tid. 

Det vi har til felles alle sammen er at vi elsker dyra våre, og ønsker det beste for dem. Derfor mener jeg det er viktig å alltid være kritisk til egen rase, og tenke gjennom hva som kan gjøre rasen enda bedre enn den allerede er, samt og oppmuntre de trekk og egenskaper som gir best helse og funksjon også, i tillegg til det flotte utseende vi falt sånn for hos rasen vår. 

Som nevnt over syns jeg utstilling er en viktig del av oppdrett og avl, men som veterinær savner jeg mer fokus på en helhetlig vurdering som også sier noe om både helse og gemytt. Kanskje vi på denne måten kunne gjort rasene vi er så stolte av og glade i enda bedre enn de allerede er? 

bottom of page